Якудза: Как функционира японската мафия

Как функционира японската мафия и как се оцелява сред професионални убийци и босове, които могат да купят и политически лобита? Отговорите на тези въпроси знае разследващият журналист Джейк Аделстийн, който преди години става първият чуждестранен журналист в най-големия японски вестник.

Той е успял да влезе в средите на японската мафия, предаде NOVA.

Той разказва, че още от ученик се увличал по японската култура. Когато му предложили студентски обмен, той веднага се съгласил. „Тук е очарователно. Имаш чувството, че си в друг свят”, споделя журналистът.

През по-голямата част от работата си във вестника той се занимавал с организираната престъпност в Страната на изгряващото слънце. „Японската мафия Якузда е толкова вкоренена в обществото, че където и да отида, ще се появи някакъв проблем, свързан с тях”, допълва Аделстийн.

Якудза са 20 различни организации. Всяка от тях има сайт и щаб. Приходите им идват от легални и нелегални източници, обяснява още разследващият журналист. По думите му в продължение на много години организациите са били смятани за нормална част от пейзажа в Япония. „Те преминаха много граници, но и сега не са забранени, а само контролирани”, казва Аделстийн.

Той обясни прословутите татуировки на Якудза. Татуирането се считало за знак, че се отказват от цивилния живот. Често на гърдите си слагали символа на бандата им, което правело отиването им в друга значително по-трудно.

Журналистът разгада и защо повечето японски мафиоти са с отрязани кутрета. „Шиниуби”, на японски мъртъв пръст, е ритуал, чрез който провинил се член на организацията бива наказан. Отрязвайки малкия си пръст, той губи способността си да борави с меч, което Якудза правят и до днес. Причината – убийство с хладно оръжие може да е с 2/3 по-леко наказано от такова с огнестрелно.

Джейк Аделстийн не скри и страшните ситуации, в които самият той се е намирал. Групата на Якудза бос на име Тадамаса Гото не била типична. Тя редовно нападала цивилни граждани, сред които артисти и журналисти. Гото получил чернодробна трансплантация в САЩ, само защото сключил сделка с Федералното бюро за разследване. Историята се сторила интересна на Аделстийн и той започнал да пише за нея. Това обаче не се понравило на боса и той го поръчал. Журналистът бил под охрана, семейството му в чужбина също. „Ставам по-възрастен и по-мъдър, вече не пиша неща, които ще ядосат Якудза”, признава разследващият журналист. Той обаче подчерта, че средната възраст на мафията нараства, защото млади хора вече не се присъединяват към нея.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share