Янко Ваташки излиза на свобода до Нова година

Янко Ваташки излиза на свобода до Нова година

Култовият здравеняк Янко Ваташки ще излезе от затвора до Нова година, съобщи Lupa.bg. Медията разбра още, че Янко Страшилището е трябвало да прекрачи прага на Софийския централен затвор още това лято, заради здравословните проблеми, които той има.

Ваташки пребивава голяма част от присъдата си в лечебницата на затвора заради диабет. При желание от страна на шефа на затвора той е можело да бъде на свобода още този месец, става ясно обаче че ръководителят е отказал да подпише освобождаването на здравеняка.

Така в най-лошия случай за Янко Ваташки, той ще прекрачи прага на затвора най-късно през декември.

Служители на направление „Терор“ от НСБОП задържаха 40-годишния Янко Лудия и 25-годишния му съучастник през 2005-та година, като уличени за изнудване и заплахи за убийство.

Ваташки е от много години в затвора по обвинения за рекет, като за определен период той беше освободен от зандана и задържан наново.

В затвора Ваташки се превръща в тартор на лишените от свобода, който защитава добрите хора попаднали зад решетките.

Един от осъдените е помилван с указ на вицепрезидента, а Ваташки бил в основата на това искане. Лишеният от свобода мъж е страдал от квадриплегия и е бил с напълно парализирани ръце и крака заради травма на гръбначния стълб. Не се е движил и за него са се грижили от персонала.

Адвокатката на Ваташки Елен Янкова уточнява, че клиентът ѝ е написал жалба до Омбудсмана с молба за съдействие от президента и в нея е представил проблема на парализирания затворник. Така се стигнало до помилването му. Освен работата в полза на другите лишени от свобода Янко Ваташки участвал в турнир по шах и писал стихове за Великден.

Според адвокатката му той се е посветил на правата на затворниците. От много години Ваташки е почетен член на Националното движение „Съвършена България“, а от началото на тази година бил избран единодушно за негов председател. Движението се грижи за затворници, работи за подобряване на условията в килиите и помага на социално слабите, които лежат там.

В средата на април 1996 г. Янко Ваташки инсценира собственото си убийство след престрелка на жп гарата в Будапеща. Твърди се, че след това сам си е разлепвал некролозите по улиците и е пуснал слух към България, че е убит.