10 години затвор за нелегален превоз, предложиха депутати

10 години затвор за нелегален превоз, предложиха депутати

Нелегалният превоз на пътници да бъде криминализиран, предложиха депутати от различни парламентарни групи. Затвор от 3 до 10 години застрашава всеки, който без разрешение, регистрация или лиценз, извършва превоз, пише actualno.com.

Наказанията са били договорени от превозвачите с премиера Бойко Борисов на среща с основна точка за намаляване на обхвата на тол системата. За налагане не само на глоби превозвачите настояваха от години, но едва сега влизат в Народното събрание.

От 3 до 5 години и конфискация на МПС-то ще бъде санкцията за нарушителите, които извършват превоз без разрешение, регистрация или лиценз. Упоменато е, че лиценза може да е издадено и по регламент на европейска институция.

Още по-сурово, с лишаване от свобода от 5 до 10 години, но и глоба от 5 до 10 хил. лева, ще бъдат наказвани провинилите се, ако получават от дейността си и значителни неправомерни доходи. Записано е, че съдът може да постанови и конфискация на част или цялото имущество на дееца. Същото наказание може да отнесат и сговорили се „нелегални превозвачи“, ако фалшифицират документ.

Припомняме, че до този момент шофьорите, работещи чрез платформи за таксиметров превоз или возещи пътници срещу пари с бусове, можеше да бъдат единствено глобявани Най-много водачите, извършващи обществен превоз по смисъла на Закона за автомобилни превози, отнасяха по 2000 лева глоба.

В публичното пространство доминират мненията, че става въпрос за лобистка поправка в защита на интересите на компаниите за превоз и в ущърб на обикновените хора.

One thought on “10 години затвор за нелегален превоз, предложиха депутати

Comments are closed.