112 чужденци убити при катастрофи у нас, дори 5-има ранени от Нидерландските Антили

112 чужденци убити при катастрофи у нас, дори 5-има ранени от Нидерландските Антили

Сто и дванадесет граждани на други държави са загинали, а 1403-ма са били ранени при 11 887 тежки автомобилни катастрофи в България. Данните са на МВР за период от почти 5 години – от 1 януари 2017 г. до 11 октомври 2021 г., и са получени по Закона за достъп до обществената информация, съобщиха от Института за пътна безопасност.

Общият брой на пострадалите (убити плюс ранени) е 1515, което прави средно 378 души на година и представлява 12% от всички пътно-транспортни произшествия (ПТП) са със загинали или ранени чужденци. В същото време данните за всички ПТП с участие на български граждани показват, че броят на загиналите и ранените е средно 3%. Това означава, че рискът за гражданин на друга държава е 4 пъти по-голям, отколкото за български гражданин.

Според експертите на Института за пътна безопасност това е така, защото организацията на движението е неправилна, на много места пътните условия не отговарят на минималните стандарти за безопасност, скоростният режим по-магистралите в България е най-висок спрямо всички страни в ЕС, с изключение на някои отсечки от магистралите в Германия.

Най-много от загиналите са граждани на съседните ни страни – Турция (22) и Румъния (19) (виж таблицата). Иначе географията на пострадалите при катастрофи у нас е най-разнообразна – има дори 5-ма ранени граждани на Нидерландските Антилски острови.