12 кг злато от Националния музей задържани в Дубай

12 кг злато от Националния музей задържани в Дубай

Дванадесет килограма злато под формата на реплики на български съкровища, които е трябвало да бъдат изложени на Експото в Дубай, са задържани на летището в града-емирство.

Причината – българският консорциум, натоварен с организацията на участието ни в изложението, не иска да плаща мито за ценностите, съобщи Клуб Z .

Когато пратката с контейнер от Националния исторически музей (НИМ) пристига със самолетно карго, се оказва, че има 12, а не девет килограма злато, както е обявено.

ДЗЗД ЕКСПО България 2020, което е изпълнител на обществената поръчка за организиране на българското участие в Експото, е планирало въобще да не плаща мито за вноса на репликите, тъй като съгласно договора му с Министерството на икономиката (МИ) митото е за сметка на организатора.

Според договора на МИ с изпълнителя, последният поема всички мита, ако има такива. За целта МИ е помолило МВнР по дипломатически път да поиска да не се плаща мито за вноса на репликите, което и било сторено с нота. Въпреки че били предупредени да изчакат отговора на митническите власти в емирството, и тогава да транспортират съкровището, организаторите на своя глава решили да го превозят, но то било задържано на летището.

Уверенията на местните власта са, че то ще бъде освободено веднага щом бъдат заплатени дължимите мита, каквото засега обаче организаторът не смята да плаща.