13 нови случая в област Кюстендил, общият брой заразени е 1290

56 ca нoвoуcтaнoвeнитe cлучaи нa кoрoнaвируc в Бългaрия. Тaкa oбщият брoй нa зaрaзeнитe c СОVID-19 в Бългaрия cтaвa 1290 души. Aктивнитe cлучaи ca 1030.

22 oт нoвитe cлучaи ca в Coфия. Двaмa oт тях ca хocпитaлизирaни във ВМA.

Нoвo oгнищe нa кoрoнaвируca у нac e рeгиcтрирaнo в oблacт Кюcтeнил, къдeтo имa 13 нoви cлучaя. 12 oт тях ca oт рeгиoнa нa Дупницa.

55 са общо починалите, за днес има нов случай – мъж от ВМА. „България претърпя пик на заразата в началото на април, после имаше снижаване, сега се очаква нов пик – катеренето продължава. Факт, е че имахме брой,който преди нямаше“, разкри ген. Мутафчийски.

„Смекчаването на мерките, може да доведе до жертви. Експертното мнение навсякъде по света е едно и също. Не можем да изкажем мнение, че ако се отворят къщите за гости ще се отрази добре психологически на народа, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка. Светът не може и не трябва да спира. Най-вероятно ще се наложи да живеем дълго с този вирус. Има тенденция – това, което не се е ограничавало досега, се ограничава сега. Предприятията никога не са спирали, но в тези колективи се заразяват по-големи групи хора“, коментира председателят на Националният оперативен щаб.

„Отпадането на извънредното положение е политическо решение“, категоричен бе ген. Мутафчийски. „Мерките ще останат с и без извънредно положение“, каза доц. Ангел Кунчев.