130 души глобени заради нарушения с тротинетки

130 души глобени заради нарушения с тротинетки

130 водачи на електрически тротинетки са били глобени за нарушения, откакто този тип превозно средство бе регламентирано в закона. Това сочат данни, предоставени на „Телеграф“ от Министерството на вътрешните работи. Ел. тротинетките, или както официално се наричат в Закона за движение по пътищата – индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС), се появиха в закона през юли 2020 г., когато с няколко текста депутатите въведоха правила и санкции за използването им.

Според МВР периодът до края на 2020 г. е бил по-скоро гратисен и органите на реда предимно са предупреждавали водачите, без да ги глобяват. Това сочат и данните на министерството, според които само 21 водачи на тротинетка са били санкционирани през втората половина на 2020 г. Контролно-административната дейност обаче се е активизирала и през 2021 г. глобените до началото на октомври вече са 109.

Откакто тротинетките заеха своето място в закона, на водачите им бяха вменени редица задължения. Те например са длъжни да ползват светлоотразително облекло и да включат светлините си в тъмната част на денонощието, както и да се движат възможно най-вдясно по платното.

На каращите тротинетка е забранено да се движат по трасета, по които ограничението на скоростта е над 50 км/ч, както и в пешеходни зони и бус ленти. Забранено е и да карат с над 25 км/ч или пък да превозват други лица, както и да използват мобилен телефон, докато управляват тротинетката. Има и ограничение на възрастта, като водачите по-малки от 18-годишна възраст трябва да носят задължително каска, а тези под 14 г. могат да управляват ИЕПС само по велоалеи.

Глоби за неправилно паркиране на тротинетки още не са издавани, защото все още няма регламентирани зони за паркирането им. Определянето им съгласно закона е задължение на общинските съвети, които трябва да решат къде ще са разположени, броя тротинетки, които могат да се паркират в тях, както и условията и реда за тяхното предоставяне и ползване.

Според данните на МВР най-много водачи на елтротинетки са били глобени заради това, че са управлявали в тъмната част от денонощието без светлоотразително облекло или елементи по него, с което са създали риск от инцидент. Друга част от санкционираните са били наказани за управление на тротинетката в пешеходна зона или по тротоара. Има много глоби и за наличието на повече от един човек на тротинетката.

Глобите за почти всички нарушения с тротинетки са от 50 лв., включително и най-честите – с карането на забранени места и возенето на пътници. Изключение правят нарушенията за липса на светлоотразително облекло и каска за непълнолетните водачи, които се глобяват с 10 лв.