14-годишен перничанин подкара мотор и сгази жена, съдят го

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу непълнолетно момче за извършено от него престъпление, а именно причиняване на смърт поради непредпазливост в транспорта. Обвиняемият е ученик в гимназия в Перник, като не притежава свидетелство за управление на МПС.

През почивните дни той често пребивавал в село Светля, община Ковачевци, при негови роднини. В къщата им имало мотопед-скутер, собственост на вуйчо му, който не бил регистриран и нямал регистрационни табели. Въпреки това, както и че бил неправоспособен водач, обвиняемият нееднократно го управлявал.

На 16.03.2019 г. младежът бил на погребение на дядо си в селото. След обяд той взел ключовете от мотопеда и го привел в движение, като потеглил по главната улица. Управлявайки МПС със скорост около 20 км/ч, момчето забелязало пред себе си жена. Тя се движела в края на пътното платно, в непосредствена близост до тротоара.

Приближавайки към пешеходеца, момчето изгубило контрол върху мотопеда и ударило пострадалата с предната му част. Вследствие на удара тя паднала напред. Свидетел на инцидента веднага се обадил на телефон 112, а междувременно младежа напуснал местопроизшествието.

Пристигналия лекарски екип предприел животоспасяващи интервенции, като пострадалата била транспортирана до болница в Перник, където по-късно починала. От съдебно-медицинската експертиза се установява, че причина за смъртта на жената е черепно-мозъчната травма. Към момента на извършване на престъпното деяние обвиняемият бил на четиринадесет години. Предстои наказателното производство срещу него да продължи в съда.