14-годишно момиче издъхна на операционната маса след обрязване

Полицията в Египет е арестувала трима души, обвинени за смъртта на 14-годишно момиче. Тийнейджърката е издъхнала в болница след неуспешна операция по отстраняване на клитора. Привлечени към съдебна отговорност са родителите ѝ, леля ѝ и хирургът, извършил оперативната манипулация.

Властите в африканската страна са се задействали след сигнал от чичото на починалото момиче, който разкрил за извършената процедура, която е забранена в Египет със закон от 2008 г. По официални данни на ООН и УНИЦЕФ обаче близо 90% от жените между 15 и 49 години в Египет се подлагат на оперативната интервенция, тъй като го смятат за тяхно “религиозно задължение“.

По информация на международните агенции Нада Абдул Максуд е починала вследствие от възникнали усложнения след операцията, която била извършена в частна болница в град Асют.

След новината за смъртта на момичето редица неправителствени и международни организации призоваха официалните власти в Египет да приложат цялата строгост на закона върху отговорните за трагичния инцидент.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share