15 години затвор за Димитър, накълцал с брадва млада жена

15 години затвор за Димитър, накълцал с брадва млада жена

Върховният касационен съд остави в сила решение на бургаските апелативни съдии, с което е потвърдена присъда в размер на 15 години „лишаване от свобода“, наложена от ОС – Ямбол на Димитър Сотиров за умишленото убийство на Николинка Василева от Ямбол.

63-годишният мъж е признат за виновен в това, че на 10 ноември 2019 година в Ямбол, в приземен етаж на къща на ул.“Крали Марко“, умишлено умъртвил 35-годишната Николинка Василева чрез множество удари с брадва в дясната половина на главата и лицето, като деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата жена начин.

Сотиров е осъден на 15 години „лишаване от свобода“, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване наказанието. Той трябва да заплати на майката на убитата 35-годишна жена сумата от 5 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Димитър Сотиров живеел със сестра си в собствена къща в Ямбол, където обитавал стая на приземния етаж. Пострадалата била бездомна. С подсъдимия били приятели и в началото на 2019 г. той я приел да живее безвъзмездно при него в приземния етаж на къщата, докато получи от Община Ямбол жилище като социално затруднено лице. Двамата били безработни.

Между пострадалата и подсъдимия възниквали спорове, придружени с обиди, по повод злоупотребата му с алкохол и занемарените му хигиенични навици. В деня на престъплението двамата отново се скарали, Сотиров отишъл да си купи медицински спирт, разредил го с вода в празно шише от 500 мл и го изпил.

Последвал втори скандал към 22 ч. и тогава подсъдимият влязъл в пристройката до къщата, от където взел брадва с дървена дръжка. Връщайки се в стаята той заварил жената да лежи в леглото, приближил се с брадвата в ръце и започнал да нанася ударите. След като умъртвил пострадалата се качил на горния етаж на къщата, събудил сестра си и я помолил да извика полицията, съобщава Флагман.