15-годишен уби своя съученичка, „защото била жена“

Прокуратурата в Мексико оповести в събота, че властите са задържали 15-годишен тийнейджър, който е основен заподозрян в убийството на своя 15-годишна съученичка.

Тялото на момичето, което изчезва безследно четири дни по-рано, бе открито на 23 декември в близост до района, където е учила.

Директорът на училището е потвърдил в интервю за мексиканското издание на “El Pais“, че нападателят и жертвата са се познавали, тъй като са били заедно в един клас. По думите му полицията е стигнала до него след “значителни разминавания“ между алибито му и онова, което впоследствие са забелязали на камерите, монтирани в района на училището.

На този етап не е установена конкретния мотив за извършеното престъпление, като от следствието не изключват нито една версия, включително и тази, че момичето може да е било убито заради пола си.

Въпреки усилията на мексиканското правителство да се справи с убийството и насилието над жени, никоя от досега предприетите мерки не е дала резултат. Според официалната статистика до началото на декември общо 916 жени са загубили живота си, но според експерти тяхната бройка вероятно е много по-голяма и допълват, че по-голямата част от тях са били убити, именно защото са жени.

Според статистиките на неправителствени организации и международни асоциации на ден в Мексико умират между 9 и 10 представителки на нежния пол, превръщайки северноамериканската държава в една от най-опасните за жени в света.

Що се отнася до смъртта на 15-годишната Назарет Баутиста, нейни роднини и приятели готвят протести пред училището с настояване мерките за сигурност да бъдат затегнати още по-силно, за да бъде предотвратен друг подобен инцидент.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share