15-годишна от Кюстендил заразена с коронавирус, още двама починали и нови 49 случая

49 са новозаразените за последните 24 часа у нас. Излекуваните вече са 174 души. Има и двама починали с COVID-19 у нас за последното денонощие, като общата бройка става 47.

За първи път има област с повече болни от София за един ден. Това е Плевен, където заболелите са 18, а в София 16 лица. Сред новозаразените има и непълнолетно лице – момиче на 15 години от Кюстендил, което не е настанено за болнично лечение.

Случаите на COVID-19 в България вече са 1015 – с 5,1% повече от вчера. През последните 24 часа са доказани още 49 нови случая.

Те са констатирани в областите София (16 случая), Плевен (17 случая), Видин (4 случая), Бургас (3 случая), Кюстендил (3 случая), Сливен (3 случая), Благоевград (1 случай), Пазарджик (1 случай) и Хасково (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 572 души.

Това заяви председателят на Националният оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

За първи път има област, която изпреварва София по брой на новозаразени. Това е Плевен.

Излекувани са вече 174 лица. За денонощието има два нови смъртни случая и така починалите вече са 47. Няма данни към този момент тези две лица да имат придружаващи заболявания.

От всички 1015 заразени с COVID-19 – 518 са мъже, а 497 жени.

281 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 40 от тях са в интензивни структури.

Най-възрастният пациент е на 91 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 83 души.

На въпрос дали ще бъде поставено плевенското село Буковлък под карантина, ген. Мутафчийски отговори, че там има около 4000 души население и 4 души заразени. Това е твърде малка бройка, за да се наложи карантина на цялото село. На местно ниво подобно решение може да се вземе обаче, това е правомощията на директорите на РЗИ -тата в страната.

Относно дали не е по-добре да се подложат всички български граждани на 14 – дневна карантина и да се приключи с тази агония на извънредното положение, шефът на Щаба заяви, че това не е решение. „Благодарение на мерките, които са в България, страната има ниска заболеваемост и ниска смъртност“, каза той и заяви, че никога не е бягал от отговорността и знае каква е неговата в случая.