16 велосипедисти загинали на пътя през 2019-а

16 велосипедисти са загинали на пътя от началото на годината до 30-ти септември. Ранените при пътнотранспортни произшествия пък са 293, сочат данните на Главна дирекция „Национална полиция“.

През 2018-а пострадалите велосипедисти са били 393, а жертвите – 21. Инспектор Валентин Костов от отдел „Пътна полиция“ при СДВР пък запозна учениците от столичното 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ с правилата за велосипедистите на пътя като част от кампания за безопасно движение.

Петокласниците от училището се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата. Децата бяха запознати със спецификите на движение на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Обучението за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя в 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ се проведе като част от първата за България седмица, посветена на шведските култура и бизнес.

Специален гост на събитието бе шампионът на България за 2015 година – автомобилният състезател Григор Григоров, който разказа интересни моменти и рискови ситуации, в които е попадал. „От дете съм зад волана. И с годините осъзнах, че безопасността е най-важното. На състезанията ние слагаме каски, колани. Имаме ролбари, които ни обезопасяват. За мен е важно да предам моя опит на децата и по някакъв начин да им въздействам, за да бъдат по-предпазливи на пътя.“, каза най-младият и обещаващ наш рали състезател Григор Григоров.