17 г. от трагедията в река Лим – загинаха 12 български деца от Свищов

17 г. от трагедията в река Лим – загинаха 12 български деца от Свищов

На днешната дата се навършват 17 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 български деца.

На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник, припомня БГНЕС. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище „Николай Катранов“ в Свищов. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са спасени.

12 български деца от Свищов загиват във водите на река Лим.

След трагедията родителите на загиналите деца учредиха фондация „Ангели от Лим“. Всяка година през април фондацията организира Дни на „Ангелите от Лим“. На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на децата, които представлява пречупени ангелски криле.

На 13 декември 2017 г. шофьорът на катастрофиралия автобус в р. Лим Илия Измирлиев бе намерен мъртъв след катастрофа на пътя Смолян – Пампорово.

По неофициална информация 64-годишният Измирлиев е починал по време на шофиране, след което автомобилът се е забил в мантинелата.