18 години строг затвор за Елеонора, която закла баща си

18 години строг затвор за Елеонора, която закла баща си

18 години затвор при строг режим наложи Варненският окръжен съд на 37-годишна жена, умишлено убила собствения си баща, съобщава „Труд“. Елеонора М. извършила престъплението късно вечерта на 28 ноември миналата година след запой. Жената страдала от лека форма на олигофрения. Имала пет деца, които дала за осиновяване. Два месеца преди фаталната нощ тя се преместила при баща си Стоян в с. Доброплодно.

Живеели мизерно, тъй като в старата и порутена къща нямало ток, Елеонора била безработна, а 61-годишният Стоян страдал от куп хронични болести и почти не виждал. Двамата обичали да си пийват, а под въздействието на алкохола дъщерята ставала раздразнителна. В деня на убийството двамата отишли при брата на Стоян и поискали да ги почерпи. Той ги отпратил, но им съобщил, че могат да си получат рентата за наследствени ниви.

След няколко часа двамата прибрали от местната кооперация полагащите им се 66,64 лв. и веднага купили от магазина 2 литра вино. Прибрали се и седнали да пият, но се скарали люто. Елеонора грабнала нож и наръгала шест пъти баща си. Пет от ударите били в гърдите и възрастният мъж починал. Час и половина след полунощ дъщеря му позвънила на тел. 112 и съобщила, че баща й е в безсъзнание.

На адреса пристигнала линейка, но заради непрогледната тъмнина медиците не успели да установят, че бездиханният мъж е убит. На следващия ден роднини отишли да подготвят починалия за погребение. Елеонора не давала да го преоблекат, но въпреки протестите й близките започнали да сменят дрехите му. Видели прободните рани, уведомили полицията и убийцата била задържана.

Изготвените в хода на делото съдебно-психиатрични експертизи установили, че макар и с лека умствена изостаналост, жената е знаела какво върши. Свидетели потвърдили, че скандалите в дома на баща й били чести, а той се оплаквал, че дъщеря му го бие, тъй като е безпомощен.

Пред разследващите Елеонора няколко пъти променяла показанията си. Първо заявила, че е посегнала на баща си с нож в резултат на афект, защото той й нанесъл побой. След това обвинила за кървавото деяние свой познат. Събраните доказателства и експертизи обаче опровергали твърденията й. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна. От прокуратурата съобщиха, че са доволни от размера на наказанието и няма да внасят протест.