19-годишен циганин от Гольовците в Кюстендил на съд за убийство

19-годишен циганин от Гольовците в Кюстендил на съд за убийство

Окръжната прокуратура в Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 19-годишния циганин Алекс Иванов Анков за убийството на 33-годишен мъж и нараняване и на други лица при среднощно меле между роми и посетители в заведение в центъра на Кюстендил, предаде БНР.

Престъплението стана през нощта на 17 февруари м.г. Дни наред в града имаше митинги и протести срещу безнаказаното според участниците ромско насилие – не само в този случай.

Обвиняемият Алекс Анков принадлежи към известната не само в Кюстендил циганска фамилия Гольовците, живееща в гетото „Изток”. Представителите ѝ са известни със саморазправи по повод възникнали инциденти. Тъкмо мъж на тази фамилия предизвика скандал в заведението „Иридиум“, при който последва кървавата свада.

Идването на органите на полицията на мястото на разразилия се инцидент преустановило по-нататъшната ескалация. При мелето смъртоносно е прободен с нож 33-годишният Валери Дъбов. Пострадаха и други двама от действията на обвиняемия Алекс Анков – те са със сериозни наранявания.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият дава лаконични обяснения, застъпвайки защитната си позиция за уплаха и предприети отбранителни действия.

Предстоин наказателното производство срещу Алекс Анков да продължи в съда. Ако бъде доказана вината му, той може да получи от 15 до 20 години доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Понастоящем той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.