200 мигранти са отблъснати тази нощ, 15 са заловени

200 мигранти са отблъснати тази нощ, 15 са заловени

Около 200 мигранти са отблъснати през тази нощта на границата ни, като 10-15 били заловени на територията на сраната ни. Това съобщи вътрешният министър Бойко Рашков в НС.

По думите му мигрантите се опитвали да влизат по всякакви начини в страната ни. Той даде пример афганистански граждани, които били хванати от граничарите ни да се крият в средата на товарните коли, които извозват дървен материал.

Вътрешният министър посочи, че броят на афганистанските мигранти е по голям от този на сирийските.

Рашков разкри ,че е взето решение афганистански гражданин, който е работил за българското посолството дълго време да бъде изведен от страната и транспортирани до България заедно с 15 членното му семейство. От Афганистан той е транспортиран до Белгия, а оттам до България.

Той коментира и оградата по границата, като посочи, че няма да строят нова, он според него това съоръжение трябва да се включи в закона за национална сигурност.

По думите му МС ще вземе решение за прехвърляне на съоръжението от областните управители на Хасково, Бургас и Ямбол на МВР и по конкретно на ГДГП.

Рашков подчерта, че Гърция е изградила оградно съоръжение около 60 км по границата си с Турция.

„Няма да се съгласим България да се превърне в полигон на представители от различни етноси, които търсят богатите западноевропейски държави. Ние спазваме и ще продължим да спазваме международните изисквания“, заяви той.