214 автомобила вече са отнети заради алкохол и дрога, дисциплинираме се!

214 автомобила вече са отнети заради алкохол и дрога, дисциплинираме се!

Реалните резултати в борбата срещу производството на наркотици и наркоразпространението са вече видими. Kоординационният механизъм между МВР и прокуратурата доказва своята ефективност. Само през последния месец са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотични вещества, включително лаборатория за синтетични наркотици, каквато като мащаб и технология досега не е разкривана в България.

Ефектът е налице и от новите законодателни промени. Вече има образувани повече от 430 наказателни производства и са иззети 214 автомобила от дрогирани шофьори. Мярката има и силно превантивен характер. Свидетелство за това е сериозният спад на новите случаи на заловени шофьори, употребили алкохол или наркотици. В София например при сходна интензивност на проверките за употреба на алкохол и наркотици са санкционирани 130 шофьори през първата седмица на август, 122 – през втората и едва 58 – през третата.

Данните бяха докладвани на министър-председателя акад. Николай Денков по време на днешната среща в Министерския съвет, в която участваха министрите на вътрешните работи Калин Стоянов и на електронното управление Александър Йоловски, изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, представители на министерствата на образованието и науката и на здравеопазването, ДАНС, Агенция „Митници“ и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

В Министерството на образованието и науката ще започнат експертни разговори за подготовката на мащабна информационна кампания в училищата с цел превенция на употребата на дрога. Децата ще бъдат запознати с огромните вреди от наркотиците. Представителите на НСОРБ изразиха готовност активно да участват в темата, като си сътрудничат с другите институции.