26-годишната майка биела 4-месечното бебе, крещяла му „Умри, умри“

26-годишната Галя, майка на изоставеното 4-месечно бебе в центъра на Пловдив през април тази година, се отърва с 1000 лева глоба. Тя бе призната за виновна, за това, че като родител е изоставил без надзор и достатъчна грижа детето си и с това е създала опасност за неговото физическо и душевно развитие.

Майката, която е от ромски произход, изостави малкия Мехмед на асфалта до кола на паркинга на БДЖ. Оказва се, че районът не е случаен – тя е припечелвала от просия в близост до Централна гара. Няма яснота колко време е лежало детето на асфалта, но късметът му се усмихва, след като за малко не е било сгазено от кола в паркинга. Пътниците в нея видели детето и веднага сигнализирали в полицията, пише „Трафик нюз“.

След като МВР разпространи снимката на бебето, в Четвърто районно се е появил гражданин, който е разпознал детето. Това бил сина на Галя и Григор – 4-месечният Мехмед. Преди дни майката на бебето бе осъдена. Районен съд – Пловдив я наказа с административна глоба от 1000 лева, след като я освободи от наказателна отговорност. Бебето Мехмед, което стана главен герой в драмата, е родено на 28 декември 2018 година в Пловдив. Майка му е от село Обручище, Стара Загора, а баща му Григор от ромската Аджисан махала в Пловдив.

Галя има още едно дете на 4-5 години, което е изоставила. Запознала се с Григор в Австрия, а след няколко месечна връзка се прибрали в България. Жената се пренесла у любимия, а няколко месеца след това забременяла. Двамата нямат брак. Когато се родил Мехмед, баща му Григор бил в Швейцария, където работил. Върнал се и заедно с Галя и Мехмед се изнесли в Кричим при роднини. В една къща заживели младото семейство, бебето, майката и сестрата на Григор. На Галя обаче не й харесвало съжителството с толкова хора и искала да напусне мъжа си. Не искала и да гледа детето, тъй като й „тежало”.

Още в началото тя не желаела Мехмед, дори си позволявала да го удря. Една вечер бебето плачело и това изнервило Галя. Тя ударила няколко пъти пеленачето и го хвърлила на леглото с думите: „Умри, умри!“. Тогава Григор се ядосал и ударил жена си. На 22 април Галя решила да избяга. Взела Мехмед и малко дрехи и тръгнала към Пловдив. На гарата в града под тепетата обаче решила, че не иска да взима със себе си бебето. Оставила го на паркинг до Централна гара и тръгнала пеша към Аджисан махала, където до преди месеци живеела.

От къщата си взела още лични вещи и се върнала към гарата. Преди да се качи на рейса за Стара Загора, Галя отишла да види за последно Мехмед на паркинга. Там вече имало полиция и много хора. Жената се уплашила и избягала. След два дни и Галя и Григор бяха задържани в полицията. Бащата не знаел до последно, че бебето е изоставено. Той видял от медиите снимката не детето му и се свързал с полицията.

Галя пък бе открита в дома на майка й в село Обручище. 26-годишната жена признала всичко. Срещу нея бе започнато производство, а случаят отнесен в съда. В изминалите заседания, пред магистратите тя разказала, че причината за решението й да остави Мехмед бил недоимък. Тя изказала съжаления и се разкаяла. Жената е с чисто съдебно минало, тежко финансово състояние и без работа. Именно поради тези причини, магистратите й наложиха единствено парична санкция и то в минимален размер.