3 години без подполковник Валентин Терзиев, а виновни за смъртта му няма

3 години без подполковник Валентин Терзиев, а виновни за смъртта му няма. “Завинаги с нас и ние с него”, написа във фейсбук вдовицата Димитрина Попова.

Миналата година военна прокуратура прекрати разследването за смъртта на Валентин Терзиев. Той загина при катастрофа на МиГ-29 при нощни учения над Черно море на 9 юни 2021.

Делото е приключило, без да бъде внесен обвинителен акт срещу евентуални виновници за фаталния инцидент въпреки множеството сигнали от вдовицата на Терзиев за злоупотреби на високо ниво.

Информацията се съобщава в доклад на Министерството на отбраната за последните 3 месеца под ръководството на Тодор Тагарев.

Прекратяването на разследването е посочено в група с редица други проблеми, идентифицирани от екипа на Тагарев след встъпването в длъжност.

„Военно окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от ВВС, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29“, се казва в документа.

Единственото обвинение по случая беше повдигнато срещу полк. Методи Орлов – зам.-командир по летателната подготовка на авиобаза Граф Игнатиево, където е служил покойният летец.

Той беше подведен под отговорност за това, че не забранил на Терзиев да проведе стрелба след снижаването на самолета му под критично ниско ниво, както и за материалната загуба на изтребителя МиГ-29, оценен на най-малко 9 млн. лв.

От края на 2022 г. досега военната прокуратура не е съобщавала никаква публична информация за развитието на разследването.

Още преди 2 години вдовицата на Терзиев Димитрина Попова твърдеше, че Орлов ще бъде оправдан, защото е обвинен за отговорности, които не са негови.

Попова твърдеше, че „има и друго, по-отговорно лице в командния пункт, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството“.

Тогавашният главен секретар на Румен Радев Димитър Стоянов (министър на отбраната между август 2022 и юни 2023 г., когато беше повдигнато обвинението) побърза да обяви, че Методи Орлов ще бъде обявен за невинен.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share