30 години затвор за високопоставени шефове на италианската мафия

В понеделник съдът произнесе дълги присъди за лишаване от свобода в края на един от най-мащабните процеси срещу мафията в Италия, насочен срещу престъпната група „Ндрангета“ в нейното сърце в южния регион Калабрия, предаде Ройтерс.

Повече от 330 заподозрени мафиоти и техни предполагаеми съдружници, включително професионалисти с бели якички, бяха изправени пред редица обвинения, като изнудване, трафик на наркотици и кражби, в процес, продължил почти три години.

Италианската информационна агенция „Анса“ съобщи, че на съдиите им е отнело 1 час и 40 минути, за да прочетат присъдата си. Най-тежките наказания бяха наложени на Саверио Рационел и Доменико Бонавота, двама местни лидери на калабрийската мафия, които получиха 30-годишни присъди.

Сред осъдените беше и Джанкарло Пители, адвокат и бивш политик от партията „Форца Италия“ – член на националната управляваща коалиция – който беше осъден на 11 години затвор за сговор с мафията и предаване на информация.

Джорджо Насели, бивш началник на местната полиция, беше осъден на две години и шест месеца.

Въпреки това прокуратурата не получи толкова тежки присъди, колкото искаше по редица дела, и повече от 100 от подсъдимите бяха оправдани.

Решението на първата инстанция от понеделник може да бъде обжалвано както от защитата, така и от прокуратурата.

Прокурорите смятат, че „Ндрангета“ е най-могъщата мафиотска групировка в страната, която с лекота засенчва по-известната банда „Коза Ностра“ в Сицилия, а влиянието ѝ се разпростира в цяла Европа и извън нея.

Съдебният процес се проведе в преустроен кол-център в калабрийския град Ламеция Терме, където бяха монтирани метални клетки за обвиняемите.

За последен път Италия съди едновременно стотици предполагаеми мафиоти през 1986 г. в Палермо в дело, което представлява повратна точка в борбата срещу Коза ностра и бележи началото на резкия упадък на групировката.

Този сицилиански процес имаше огромно въздействие, тъй като беше насочен срещу множество мафиотски фамилии.

Калабрийският процес се фокусира основно върху само една група – клана Манкузо от провинция Вибо Валентия – като остави незасегнати голяма част от висшите ръководители на ‘Ndrangheta.

Анна Серги, професор по криминология в университета в Есекс, заяви, че присъдата е довела до няколко важни присъди срещу свързани с мафията фигури с бели якички и е потвърдила представата на прокурорите за структурата на „Ндрангета“ във Вибо Валентия.

„Сега тя има своята специфика“, каза тя, като подчерта, че според италианското законодателство подобни първоинстанционни решения могат да бъдат обжалвани два пъти, преди да станат окончателни.

Още 70 обвиняеми от първоначалния процес бяха признати за виновни през ноември 2021 г., след като избраха ускорена процедура в замяна на намаляване на присъдите си.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share