32-годишен шуменец е разстрелял жертвата си с „Калашников“ край Бургас

Появиха се сензационни снимки и видео, които показват как е било разплетено зловещото убийство на Петър Валериев край Бургас. Кадрите бяха разпространени от Апелативна прокуратура Бургас.

По-рано днес стана ясно, че новоизбраният главен прокурор Иван Гешев пътува към морския град, за да даде повече подробности за случилото се. На брифинга стана ясно, че 32-годишният убиец, който е от Шумен, е оказал съдействие на разследващите.

Извършителят на тежкото престъпление е оказал съдействие и е показал веществените доказателства, които е скрил. Действието се развива край езерото Вая.

От прокуратурата показаха снимки на автомата, с който е извършено убийството.

„В рамките на 2 седмици се извърши огромен обем от работа, разпитани са множество свидетели, а престъплението се разкри трудно, защото нямахме данни кое е убитото лице. Имаме самопризнание от извършителя“, разкри още Иван Иванов – прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас.

„17 дни издирвахме извършителя. Едва вчера намерихме оръжието, с което е извършено убийство. Разпитахме стотици лица, а и екип от водолази търсеха оръжието. Около трупа нямаше вещи и предмети, които да са свързани със самото престъпление – доказването започна от нулата. Оръжието е било на 350 метра от убийството, но изключително добре прикрито. Оръжието на престъплението е автомат“, коментира Радослав Сотиров – директор на ОД на МВР-Бургас.

На брифинга стана явно, че двете лица се познават от 10 години и двамата се занимават със строителство. Не са си комуникирали чрез телефон, а само на адреси. Извършителят е 32-годишен от Шумен, но е живеел в Бургас. Жертвата е от Бургас. Двамата са живеели заедно в София преди години.

„Благодарим на всички колеги от Бургас за добре свършената работа. Този случай беше тежък, в началото нямаше отправна точка. Благодаря и на колегите от СДВР, защото убитият и извършителят са участници в други две тежки криминални престъпления – въоръжени грабежи в Айтос и София, съответно през 2015 г. и 2016 г. Откраднати са големи суми пари. По тежките криминални престъпления има неуморна екипна работа”, каза главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

„Благодаря на колегите от Окръжна прокуратура-Бургас за положения труд и работа. Този случай е изключително интересен и сложен. Колегите са свършили огромна работа за кратко време. Този случай онагледява това, че българската съдебна система върши добре своята работа и то на европейско ниво. Картината далече не е толкова черна, колкото се представя пред българските граждани и общество. Всички правоохранителни органи работят на добро ниво“, допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Тази година в България няма неразкрито убийство. Това е факт, с който може да се гордее всяка страна. С този факт не могат да се похвалят много европейски държави. Винаги пропускаме експертите – сега да им благодарим, те имат изключителен принос“, завърши Гешев.