35 дни Испания увърта за данъчните престъпления на Арабаджиеви

Вече 35 дни спецсъдът в София чака официален отговор от испанските власти за делото срещу хотелиерите Маринела и Ветко Арабаджиеви. Пратени са две запитвания – първото от 3 март т. г., свързани с чуждото законодателство, изпълнението на европейските заповеди за арест и съгласието на Испания да екстрадира семейството му нас.

На 27 март т. г. е получено писмо по електронната поща от Борха Хименес, служител за контакт в Мадрид, който съдейства за по-бързата комуникация между държавите по важни съдебни дела, пише Lupa.bg.

В него се пояснява, че са водени разговори в Евроджъст по казуса и че съгласно решение на Централния следствен съд Вълчо (Ветко) Арабаджиев е предаден на българските власти само по 2 обвинения – за участие в престъпна група и за пране на пари, но не и за данъчни престъпления.

От спецсъда в София заявиха, че все още не са получили официален отговор от съда в Испания, разрешил екстрадицията на Арабаджиеви. Мейлът на испанския служител е факт, но имал само информативен характер, без юридически последствия.

Арабаджиеви бяха върнати в България с решение от 12 март 2019 г. Те бяха задържани в Испания, след като на 19 декември 2018 г. бяха обявени за издирване чрез Интерпол.

„В решението на испанския съд за връщането на Арабаджиеви не се сочат данъчни престъпления, но няма и отказ да бъдат съдени по тях“, твърди пред „24 часа“ магистрат, запознат с него. Тезата на адвокатите обаче е, че щом тези обвинения не се посочени и испанският съд не е дал съгласие бизнесменът и съпругата му да бъдат екстрадирани по тях, в тази част наказателното преследване трябва да бъде прекратено.

Насрочено бе заседание за 30 април, но заради извънредните мерки за COVID-19, то ще бъде отложено, вероятно най-рано за края на май т.г.

На 1 април т.г. 3-членен състав с председател Христина Михайлова отказа да пусне Арабаджиев, но нареди съпругата му Маринела да бъде преместена от затворническата болница под домашен арест. Решението не е окончателно. То е подписано с особено мнение от съдебния заседател Силва Аврамова. Според нея Ветко Арабаджиев също трябва да бъде пуснат под домашен арест с оглед на влошеното му здравословно състояние и рисковете в условията на епидемията от COVID-19.

За задържането на Арабаджиеви предстои окончателно да се произнесе Апелативният специализиран съд. Решението ще бъде взето на закрито заседание.