4 години болница „гони“ пиян с разбита глава, осъдиха го

4 години болница „гони“ пиян с разбита глава, осъдиха го

Четири години болница си търси парите от пиян родопчанин с разбита глава. Мъжът постъпил на лечение, но забегнал от здравното заведение, оставяйки сумата „на пирон“. Без здравни осигуровки и четири години по-късно, след две дела, Университетската „Свети Георги“ в Пловдив осъди жителя на родопско село да си заплати лечението.

Мъжът постъпил по спешност в УМБАЛ след като му се завило свят след употреба на алкохол. Той се подхлъзнал и паднал, удряйки главата си. Оплакванията му били за силно главоболие, световъртеж и гадене. Тъй като спешното състояние не е могло да бъде преодоляно в спешен кабинет, той бил насочен към стационарно болнично лечение в Клиниката по неврохирургия на университетската болница в Пловдив. Там медиците го диагностицирали с „Епидурален кръвоизлив“. Два дни по-късно обаче родопчанинът напуснал самоволно лечебното заведение, оставяйки сметка от 491 лева за образни диагностики, лабораторни изследвания, два дни престой в клиниката и хоспитализацията.

Четири години по-късно болничното заведение заведе дело, за да си потърси парите за предоставените услуги. Районният съд в Смолян пък призна дължимата сума от страна на родопчанина към УМБАЛ „Свети Георги“. Мъжът обаче обжалва решението. Адвокатът му се позова на Закона, според който при спешни състояния здравнонеосигурени не плащат. Двата дни престой в отделението обаче обориха версията. Окръжният съд в Смолян потвърди решението на районните магистрати. Пациентът трябва да плати на болницата, а така също и разноските по делото в размер на 475 лева. Решението е окончателно, предава 24rodopi.

Решението обаче подлежи на обжалване пред Окръжния съд.