4 години затвор за рецидивист, изтръгнал айфон и златен пръстен от дете

4 години затвор за рецидивист, изтръгнал айфон и златен пръстен от дете

48-годишен мъж е осъден на 4 години затвор за присвояване на мобилен телефон и златен пръстен от дете по обвинителен акт на Районна прокуратура – Пловдив. Рецидивистът ще изтърпи наказанието си при първоначален „строг“ режим. Делото е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства от обвинителния акт.

На 12 юли миналата година, на една от автогарите в Пловдив, пристигнало пострадалото 6-годишно момче. То било заедно с родителите си и другите им две деца. Петимата отишли в закусвалнята, за да си купят храна. През това време грабителят обикалял из заведението и чакалнята. В един момент родителите излезли навън с едно от децата си, за да разговарят с техен познат. В закусвалнята останали пострадалото момче и неговата сестра.

До тях се приближил рецидивистът, видял, че пострадалото момче държи мобилен телефон „Айфон“ и на ръката си има златен пръстен – 14 карата, с емблема на БМВ, подарък от родителите. Той заблудил детето, че баща му го чака навън и трябва да го заведе при него. Момчето тръгнало, но не го отвел при родителите му, а двамата преминали през подлез и коловозите на жп гарата. След това се установили на близкия паркинг. Там криминалния тип поискал от пострадалото дете телефона и пръстена, като заявил, че само ще ги разгледа и след това ще ги върне и заведе при баща му. Момчето ги предало. Щом ги получил, грабителят прескочил оградата на паркинга и се отправил в неизвестна посока.

На 16 юли същата година е установен и задържан от органите на МВР в град Гоце Делчев във връзка с друго престъпление – извършен грабеж. В него е намерен мобилния телефон на детето, пръстенът не е бил открит.

Обвиняемият е осъждан многократно, като за последно е излязъл от затвора през март 2019 г. след изтърпяна 8-годишна присъда. В момента той се намира в затвора.