4 години след убийството на Боньо Фаса, Мария е на свобода

4 години след убийството на Боньо Фаса, Мария е на свобода

4 години след брутално убийство извършителката /по него време ученичка в старозагорската търговска гимназия/ е на свобода и никой не е в състояние да каже кога и каква присъда ще и бъде наложена.

Казусът е от 25 юли 2016-а година, когато в дома си на старозагорската улица „Чая“ №44 издъхва от остра кръвозагуба в резултат на срязана с нож аорта на дясното бедро криминално проявеният и многократно осъждан Богдан Динев /Боньо Фаса/. Денонощие по-късно, придружавана от адвокат в полицията се предава извършителката-18-годишната ученичка Мария Гиздева, която прави частични самопризнания за случилото се в дома на 62-годишния рецидивист.Още тогава защитникът й дава да се разбере, че тийнейджърката е действала в условията на самозащита, защото имало опасност да бъде изнасилена от домакина.

Три дни по-късно Гиздева излиза на свобода срещу парична гаранция от 500 лв. Образувано е досъдебно производство, прераснала в наказателно дело две години по-късно.

По него девойката има повдигнати две обвинения:за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нанасяне на тежка телесна повреда и за 6 опита да изтегли неправомерно спестявания на жертвата чрез използване на открадната дебитна карта.

Делото по искане на Гиздева се гледа при закрити за медиите врати, на няколко пъти то „зацикля“ по различни причини, за последно заседание е имало на 9 февруари т.г.след което заради коронавирусната пандемия е отложено на няколко пъти и последно е насрочено за 14 юли.

Според запознати с хода му разкриват , че до сега са били разпитани 18 от първоначално обявените 59 свидетели, тепърва ще трябва да бъдат изслушани заключенията на вещите лица по няколкото експертизи /включително съдебно-психиатрична/, чиято цел е да стане ясно дали извършителката е била вменяема към момента на престъплението.

Защитата на Гиздева е поискала и разпит на допълнителен свидетел, който в публичното пространство преди време разказа, че дъщеря му е била жертва на насилие от убития.Като граждански обвинител по делото е конституирана дъщерята на Динев – Изабел.

Очаква се насроченото за 14 юли заседание да бъде отложено поради ангажираност на адвокатите с други дела.