„4 тона за Бойко Борисов“ и… 2 г. условно за Живко Суджука

„4 тона за Бойко Борисов“ и… 2 г. условно за Живко Суджука

2 години условно с четири години изпитателен срок получи бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, който бе обвиняем по така наречената афера „Суджукгейт“.

Той е виновен за това, че от февруари 2011-а до ноември 2011 година той е принудил бизнесмена от Добрич Антон Проданов да му достави 1 тон суров суджук за 8070 лева, като използвал репликите: „Гледай суджука да е пак така хубав като предишния“, „Ако не ми доставиш суджука, ще ти съсипя живота когато реша“ и други подобни закани.

Съдът обаче го оправда, че е изнудвал бизнесмена за 30 кг телешка пастърма и 30 кг филе Елена.

„Суджукгейт“ гръмна преди години. Според обвинението между 2011 и 2013 година Живко Мартинов четири пъти изнудвал Антон Проданов за общо 4 тона суджук. Колбасите били предназначени уж за премиера Бойко Борисов.

Съдът посочи днес в присъдата си, че има много противоречиви факти и се позовава на показанията на други трима свидетели.

Така също съдът изтъкна, че има много смегчаващи вината обстоятелства, като например, че преди 10 години Живко Мартинов е имал безупречно поведение – затова му беше и променена мярката за неотклонение от 20 000 лева гаранция в подписка. Присъдата не е оканчателна.

Екс депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов определи случващото се като фарс.