400 имигранти са задържани на границата ни с Гърция и Турция от началото на 2019 г.

На границата с Турция са задържани 206 нелегални имигранти за периода от 1 януари до 31 октомври 2019 г. На границата с Гърция те са 184. Най-често срещаните националности са от Афганистан, Ирак, Иран, Пакистан, Сирия. Това информират от Министерството на вътрешните работи.

От началото на 2019 г. служители на ГД „Гранична полиция“ са предотвратили 2122 опита за нелегално влизане на българо-турската граница и 3795 опита за нелегално влизане в България на българо-гръцката граница, посочват от МВР. На въпрос дали са предприети допълнителни мерки във връзка с конфликта в Сирия, от МВР отговарят, че по границата с Турция се провеждат охранителни действия, които са постоянни и не свързани с конкретния конфликт. Продължава и провеждането на специализираната полицейска операция за противодействие на незаконната миграция.

Зоната на Главно полицейско управление Малко Търново, което е най-активното направление на българо-турската граница, е усилена с допълнителен брой служители и автомобили с повишена проходимост, посочват още от МВР. Постоянно наблюдение за своевременно разкриване на групи се прави и чрез Тристранния контактен център на ГКПП Капитан Андреево, като се поддържа непрекъснат обмен на информация с турските гранични власти.

Един от начините за охрана и наблюдение на границата е провеждането на полети с хеликоптерите на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на ГД „Гранична полиция“, които са оборудвани със системи за наблюдение. Използват се също така ръчни термовизионни камери, преносими системи за наблюдение и прибори за нощно виждане. В края на 2018 г. са въведени и дронове, а от средата на 2019 г., за осигуряване на високо рисковите участъци от външната граница на ЕС, се използват и нови преносими периметрови системи за наблюдение. Доставени са и нови транспортни средства, отбелязват от МВР.

За наблюдение на българо-турската граница се използва изградената Интегрирана система за наблюдение (ИСН), чийто обхват е разширен през 2019 г., посочват от МВР като допълват, че се използват още стационарни постове за техническо наблюдение, мобилни системи за наблюдение, периметрови сигнално-охранителни системи и сензорни линии. МВР има и утвърден план за реагиране със собствени сили и средства при извънредна ситуация в резултат на увеличен миграционен натиск по границата на България с Турция. В него са определени действията на всички структури на министерството. Подготвени и разписани са още и конкретни дейности за подготовка и реагиране от всички компетентни държавни структури. Изготвени са разчети за въвеждане на военнослужещи и техника от Министерството на отбраната за подпомагане на МВР в дейностите по охрана на границата, информират от МВР.

В отговор на въпрос за техническата обезпеченост на ГД „Гранична полиция“ от МВР обясняват, че се осигурява следгаранционна поддръжка на наличните технически средства и системи за гранично наблюдение, както и за поетапна подмяна на част от индивидуалните технически средства за наблюдение. Част от тези дейности са обезпечени с финансови средства, а друга част са заявени за осигуряване чрез европейско финансиране.