42 души са загинали при катастрофа с ТИР за последните 8 месеца

42 души са загинали при катастрофа с ТИР за последните 8 месеца

Катастрофата в Айтос е пореден случай, който влиза в черната статистика. Данните на МВР показват, че за последните 8 месеца има 376 случая, в които поради грешка на шофьор на товарен автомобил се стига до тежък инцидент.

От началото на годината до края на миналия месец 42-ма души са загубили живота си именно в катастрофа, причинена от ТИР.

Данните на МВР показват още, че 454 души са ранени по българските пътища, отново по вина на водач на тежкотоварен автомобил.

„Цистерна и тир катастрофираха на АМ Тракия. Единият шофьор загина.“

„Камионът се обръща и затиска няколко коли. А други изхвърля извън пътя.“

„Огромни щети е причинила вчерашната катастрофа между бързи влак Бургас – София и тира, пресякъл нерегламентирано ЖП прелез край Карнобат.“

Това е част от архива от последната година. А камерата в Поликраище, където ограничението е 50 км/ч. и изпреварването е забранено, редовно засича нарушения. Под видео, разпространено във фейсбук, коментират и колеги на шофьори.

„Същият тир можеше да бъде каран и от вас, които пишете тези коментари. Правите се на интересни, все едно всеки е перфектен шофьор“, коментира турски шофьор.

Точно там преди 10 години ТИР се вряза в къща. В Европейския център за транспортни политики забелязват дефицит на действия.

Пътища, зарязани без маркировки, без пътни знаци, без почистени храсти и без асфалт – ей така зарязани“, каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

И необясними действия след вече случили се катастрофи. Като например случая от юли тази година, в който ТИР падна от автомагистрала „Хемус“.

„Смениха мантинелата от едната страна, където падна ТИР-а, само да ви кажа, от другата страна на моста не е сменена. Явно чакаме друг ТИР да падне от там, за да я сменим“, допълни Диана Русинова.

Отчетени са системни грешки по пътя и системни пропуски по самите тирове.

„Износени гуми, с липсващи светлини, спирачките не им държат много често, аварирали много често, което означава, че Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ не си върши работата както трябва“, коментира Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Според експертите, които наблюдават системата черната статистика си има диагноза: Твърде много говорене СЛЕД случаите и твърде малко действия, за да няма случаи.