$46 млн. плаща ИКЕА за премазано от техен скрин дете

$46 млн. плаща ИКЕА за премазано от техен скрин дете

Шведският мебелен гигант ИКЕА се съгласи да заплати обезщетение в размер на $46 млн. на родителите на дете, което почина, след като скрин падна върху него, съобщи Би Би Си.

Двугодишният Йозеф Дудек издъхна през месец май 2017 г., след като скрин от серията Malm падна в дома на семейството в Калифорния.

Година по-рано скринове от същия модел (всеки от които тежи 32 кг.) убиха други три деца в САЩ – двегодишните Камдън Елис и Керън Коласна и 23-месечният Тед Макги. Според юристи това е най-тежкият случай на непреднамерено убийство на деца в историята на САЩ.

„Въпреки че нищо не може да промени трагичните събития, които ни доведоха тук, в името на семейството и всички замесенени, ние сме благодарни, че този съдебен процес постигна решение – заяви говорителка на ИКЕА. – Оставаме ангажирани да работим за справяне с този много важен въпрос за безопасността на дома.“

В изявление родителите на детето Джолийн и Крейг Дудек заявяват, че са „опустошени“ от загубата на сина си.

„Никога не сме мислили, че двегодишно дете може да събори скрин с височина само 76 см и да се задуши – казаха те. – Едва по-късно научихме, че скрина е бил с нестабилен дизайн. Разказваме нашата история, защото не искаме това да се случи на друго семейство.“

Родителите призовават всеки, който все още има такава мебел от ИКЕА, да го върне.

Семейството ще дари $1 млн. на групи, работещи за защита на децата от опасни продукти.

През 2016 г. ИКЕА предупреждава потребителите в САЩ да използват стенни крепежи за скриновете от серията Malm, но едва след смъртта на третото дете това се взима под внимание. През декември същата година компанията се съгласи да плати 50 млн. долара на семействата на трите деца и сключи споразумение, с което се съгласи да продава в САЩ само мебели, които отговарят или надвишават националния стандарт за безопасност.

Смъртните случаи подтикнаха Комисията за безопасност на потребителите в САЩ да започне образователна кампания за риска от падане от мебели.