5 години поправителен дом за ученика, който удави братовчед си в Дунав

5 години ще изкара в поправителен дом 16-годишният ученик от Свищов Владислав Василев, който миналото лято удави в Дунав своя братовчед. Това реши днес Апелативният съд във Велико Търново, който потвърди присъдата на първата инстанция.

Тъй като убиецът е непълнолетен, той ще изтърпи наказанието си от пет години затвор при общ режим, съобщиха от съда в старопрестолната столица.

Зловещото убийство бе извършено на 21 август 2018 г., когато Владов, братовчед му Антим и още две момчета на същата възраст отишли да се къпят в Дунав. 16-годишният Антим обаче отказал да влезе във водата, защото не можел да плува. Останалите обаче го вкарали насила, а Владислав му натиснал главата под водата, докато Антим спрял да мърда.

Според събраните до момента доказателства на убитото момче бил нанесен и жесток побой. След случилото се, останалите момчета се прибрали и не казали нищо, а родителите обявили сина си за изчезнал.

Тялото бе намерено дни по-късно от рибар в района на село Вардим. При разпитите едно от тях признало как се е стигнало до трагедията, а 16-годишният Владислав бе задържан и обвинен в убийство.

В началото на юни т.г. Окръжният съд във Велико Търново призна за виновен в умишлено убийство 16-годишния тийнейджър и го осъди на 5 години затвор. Освен това Владислав трябва да заплати по 100 000 лева кръвнина на всеки от двамата родители на убития си братовчед.

Апелативните магистрати счетоха, че присъдата е правилна и обоснована и не са налице основания за намаляване на размера на наказанието.

„Подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото, което ще доведе до реализиране както на личната превенция, така и за постигане целите на генералната превенция -наказанието да подейства предупредително и възпиращо към членовете на обществото“, пише в мотивите.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.