5 години след свирепото убийство: COVID-19 печели време на Йоан Матев

5 години след свирепото убийство: COVID-19 печели време на Йоан Матев

Вирусната пандемия печели време на подсъдимия за убийството в Борисовата градина Йоан Матев и е причина за пускането му под домашен арест. Това обясниха юристи пред „Телеграф”. Пет години след кървавото престъпление делото за смъртта на 15-годишния Георги Игнатов, което върви към своя край, е блокирано от COVID-19 поради няколко причини.

Една от тях е, че защитата на Матев настоява да бъде разпитана свидетелка, която се намира във Великобритания. Показанията на жената, която е станала майка на Острова, не са от съществено значение за процеса. Въпреки това от страна на подсъдимия държат на нейния разпит.

Не се знае обаче той кога може да бъде осъществен предвид извънредното положение покрай пандемията у нас и във Великобритания. В момента в България не се гледат наказателни дела. Следващата дата за съдебно заседание е през юни, но не се знае дали тогава ще може да се осъществи. Тъй като заседанията не могат да се провеждат редовно, а процесът не може да приключи в срок, магистратите на първа инстанция от Софийски градски съд приемат, че Матев трябва да бъде освободен под домашен арест.

Причината е, че при тази ситуация се нарушават човешките му права и има опасност страна ни да бъде осъдена, ако не бъде освободен. За целта той е пуснат под домашен арест с електронна гривна. В нея има зададени GPS координати на адреса, който ще обитава и всяко отклонение от него води до сигнализира властите. При опит да бъде свалена гривната също се изпраща сигнал.

Дали Матев ще излезе от килията трябва да се произнесат магистратите от Софийски апелативен съд. Те трябва да насрочат дата за заседание, което ще бъде осъществено при закрити врата, след което ще се произнесат. До вчера обаче от втората инстанция нямаше решение по казуса. 15-годишният Георги Игнатов беше убит след фатално пробождане с нож от непознат в Борисовата градина през юни 2015г.

След престъплението от полицията разпространиха снимки на младеж със сини маратонки, който тича по бул. „Драган Цанков” в близост до мястото. Кадрите бяха разпространени до всички училища в страната. По време на делото стана ясно, че в частното училище, в което е учил Матев, е имало съмнение, че момчето от снимките е то.

Въпреки това от ръководството не са сигнализирали в полицията. Сигнал подали по-късно съученици на заподозерния. Година и половина след убийството разследващи от СДВР задържан Йоан и по-малкия му брат Марсел. Именно той помага изключително много на полицейския екип да събере още улики срещу извършителя. Марсел Матев е отведен в столичната дирекция, където разговаря с психоложката Мария Раданова.

Пред нея споделя, че момчето със сините маратонки е Йоан. Споделя, че след престъплението брат му е изхвърлил ножа в шахта, а дрехите си в контейнер до столичен мол. Описва ножа, с който е извършено престъплението, а в последствие криминалситите го намират на същото място. Беседата на Марсел с психоложката не може да служи като доказателство, защото показанията му не са пред съда, нито в присъствието на адвокат. Въпреки това те насочват разследващите към събирането на важни улики.