5 г. затвор за тираджията, убил двама пътници в автобус на пътя Попово-Разград

5 г. затвор за тираджията, убил двама пътници в автобус на пътя Попово-Разград

5 години затвор получи мъж, причинил катастрофа с двама загинали и седем ранени. Според Апелативен съд – Варна Пламен С. е причинил смъртта на жертвите заради превишена скорост, ограничена с пътен знак, съобщават от пресцентъра на съда.

На 08.09.2018 г. Пламен С. се движил с товарен автомобил с полуремарке по пътя Попово-Разград. Трафикът се осъществявал с по една лента в двете посоки, в участък с максимално допустима скорост 60 км/ч. Пред колата на Пламен се движел джип. Навлизайки в завой, подсъдимият го изгубил от поглед. След завоя джипът спрял, за да може колата пред него да завие.

Щом го видял, подсъдимият задействал спирачната система. Преценявайки, че няма нужното разстояние да спре, той се изнесъл в насрещната лента, за да го заобиколи. В насрещното платно обаче приближил товарен автомобил, конструктивно преобразуван в автобус. Той превозвал 17 пенсионери от Силистренско, отиващи на фолклорен събор. Последвал удар.

Автобусът паднал в река под ската. Двама от пътниците починали, а седем получили средни телесни повреди. По делото е установено, че подсъдимият се е движил с 83.3 км/ч. Според въззивния съдебен състав, във въпросния участък все още е било в сила изискването за максимална скорост 60 км/ч.

Допълнителната експертиза във въззивното производство изясни, че шофьорът е можел да спре безопасно зад джипа, без да е нужно да го заобикаля, ако се е движел по-бавно. Т.е. ако е спазил ограничението от 60 км/ч, произшествието не би настъпило. От друга страна автобусът не е имал техническа възможност да избере друга траектория, за да могат двете превозни средства да се разминат.

От допълнителна автотехническа експертиза пред Апелативния съд стана ясно, че скоростта на автобуса е била 76.2 км/ч. Следователно и този водач е допуснал нарушение, тъй като и в неговото направление скоростта е била ограничена. Това нарушение обаче не е в пряка причинна връзка с последвалия резултат. Като смекчаващо отговорността обстоятелство бе отчетена оказаната помощ на пострадалите.