500 карабинери закопчаха 101 наркодилъри в Катания

500 карабинери закопчаха 101 наркодилъри в Катания

500 карабинери от командването на военизирания корпус в сицилианския град Катания щракнаха белезниците на 101 трафиканти и дилъри на наркотици. Според говорител на силите на реда, по време на блиц-операцията са били разбити всичките 12 „пиаци“ за алъш-вериш с дрога в нейния местен „МОЛ“ – квартала „Сан Джовани Галерно“ на втората метрополия на острова след Палермо.

Прокуратурата е отправила срещу закопчаните куп обвинения, които за експертите право вещаят дълги години решетки – участие в престъпо сдружение от мафиотски тип, трафик и продажба на дребно на наркотици, незаконно притежание на огнестрелно оръжие и т.н.

По време на предварителното следствие с кодово название „Скандербег“ – наречено на името на албанския герой най-вероятно заради връзките на местните наркотрафиканти с тези от балканската страна – оперативното ядро на карабинерите на острова е успяло да разкрие в детайли организациято на далаверата с дрога в района на Катания.

Както твърдят медиите на острова, въпросната организация била „много напред“ във времето за Сицилия и била малко или много копирана от тази на неаполитанската камора, описана подробно в прочутия роман на Роберто Савиано – „Гомор“.

На първо място екипите от дилъри и пласьори, които управлявали дванайсетте „пиаци“ в Катания, действали при пълна териториална и предприемаческа автономия, тоест те колели и бесели в поверения им район. Все пак работата им не била оставена без контрол, но той се ограничавал най-вече до това да не се позволява навлизането в чужд район и бил поверен на управляващия квартала „Сан Джовани Галерно“ клан „Ница“ на мафията. Над него пък стояла най-прочутата фамилия на „коза ностра“ в Източна Сицилия – „Сантапаола-Ерколано“, чиито босове имали единствени правото да доставят наркотиците на „пиаците“ и да диктуват техните цени.

Но в хода на предварителното следствие карабинерите постигнали и друг безспорен според пишещото братство успех – военните полицаи разкрили голям мафиотски склад на оръжие и боеприпаси, от който се снабдявали с всичко, което им потрябва, както арестуваните днес 101 наркотрафиканти и дилъри, така също и останалите хора на „коза ностра“ в Катания и селищата около големия град.