6 брутални убийства с 8 трупа окървавиха годината в Пловдив

6 брутални убийства с 8 трупа окървавиха годината в Пловдив

2020 година си отиде, но и тя не се размина без брутални убийства в Пловдивско. Жертвите на кървави посегателства са общо 6, сред тях 3-годишно дете, а в разигралите се трагедии труповете са общо 8, тъй като двама от убийците сами слагат край на живота си, пише „Монитор“. Основните причини за зверствата са от социално-битово естество – семейни проблеми и лични терзания. През последните няколко години статистиката отчита тенденция на намаляване на този вид престъпления, като предишните две години завършиха с по 7 случая на насилствена смърт. 2020-а е годината с най-малък брой убийства от началото на прехода.

Мъж застреля брат си пред майка им и си тегли куршума

В следобедните часове на 2 декември Илия Йорданов се въоръжава с пушка и отива в апартамент на ул. „Киев“, където живеят брат му Петко със съпругата и детето, както и болната им от деменция майка.

Илия настоявал апартаментът да се продаде и да си поделят парите, но брат му не бил съгласен. Разразил се остър спор в хола, който след минути завършил фатално. Големият брат извадил незаконна нарезна пушка и гръмнал Петко в главата, в областта на лицето. След това отишъл в кухнята и се самоубил. Криминалистите, пристигнали на място, заварили трупа на Петко на дивана в хола с рана в главата, а големия брат – на пода в кухнята. Тук били и две оръжия – нарезната пушка и газов пистолет.

Съпругата на убития – Иванка (53 г.), подала сигнал за трагедията на тел. 112. Екип на Центъра за спешна медицинска помощ само е потвърдил смъртта на братята. Илия и Петко нямали разрешително за носене и съхранение на огнестрелно оръжие, стана ясно дни след трагедията на ул. „Киев“.

Пловдивчанин преби до смърт жена си с юмруци и ритници

39-годишната Сийка от Шекер махала бе открита мъртва в първите минути на 21 октомври. Тогава на тел. 112 е получен сигнал за жена в безпомощно състояние. На място пристигнала линейка на Спешна помощ. Медицинският екип установил, че по тялото на пострадалата имало множество травматични увреждания. Незабавно е била уведомена полицията и са започнали процесуално-следствени действия – огледи, разпити на свидетели, проведен е следствен експеримент, иззет е биологичен материал и други.

Версията за убийство е потвърдена. Установено е, че 45-годишният Миленко Ангелов е умъртвил жена си с брутални удари по тялото с ръце и крака. Тя е починала от нараняванията.

Миленко и Сийка живели на семейни начала. Тя имала 9 деца. От показанията им става ясно, че той всекидневно е злоупотребявал с алкохол, често биел жена си и внушавал страх у своите близки. От предишни осъждания на Миленко, както и от поведението му в обществото съдът счете, че той е личност с висока обществена опасност, и го остави в ареста.

Откриха мъртва богата наследница – майка на две деца

Безжизненото тяло на 21-годишната майка Красимира Куковска бе открито на 11 септември в дома й в село Бегово. Първоначалната версия, по която работеха разследващите, бе самоубийство. Няколко дни по-късно обаче 20-годишният й съпруг Любомир бе задържан за 72 часа и направи пълни самопризнания. Според неговата версия, той отишъл в дома на Красимира на 11 септември, влязъл при нея, ала двамата се скарали.

Младата жена започнала да го гони, казвала, че иска да я остави намира, но той я е заплашил, че ще я гръмне. Красимира го провокирала и му казала: „Хайде, направи го, не можеш“. Любомир твърди, че тя е взела въздушната пушка и я е опряла на гърдите си. По думите му, той е натиснал, без да иска, спусъка и не е имал намерение да я убива.

Красимира остави невръстни дечица на 2 месеца и на 2 години сирачета. Тя е имала богато наследство от баща си, който бил мощен арендатор с над 2000 дка земя, но той и майката починали.

Съдебномедицинската експертиза обаче закова Любомир.

„Резултатите от експертизата напълно опровергават версията, която той представи пред съда, а именно, че с жертвата са се сборичкали и тогава случайно е произвел изстрели. Любомир вече е с ново обвинение – за умишлено убийство. Случаят вече е в компетенциите на Окръжната прокуратура“, каза за „Марица“ на 24 ноември зам. окръжният прокурор Галина Андреева-Минчева.

Арестуваха 27-годишен, промушил старец с коса заради куче

Малко след 10 часа на 22 август в Районното полицейско управление в Раковски е получен сигнал за открит труп на 74-годишен мъж в село Пъдарско.

Пристигналите на място полицаи установили, че загиналият е Васил Рангелов, на 82 години, от селото. По трупа имало следи от кръв и рани, най-много в областта на главата.

30 минути преди получаването на сигнала жертвата е участвала в скандал с Красимир Петров, на 27 години. За него е имало данни, че е психично болен, като през 2017 г. бил настанен за лечение в Центъра за психично здраве в Пловдив. Мъжът е страдал от шизофрения.

Извършил убийството с помощта на коса за косене на трева. Направил опит да прикрие следите си, почиствайки оръжието на престъплението.

Причина за жестокото убийство била кавга между двамата заради куче. Психично болният Красимир Петров разхождал из улиците на селото домашния си любимец. В събота сутринта Васил Рангелов се ядосал на кучето и започнал да го замеря с камъни. Това вбесило шизофреника, който първо се скарал с пенсионера, но кавгата бързо прераснала в ръкопашен бой. След това взел коса и с нея многократно наръгал дядото.

Дядо Кольо уби жена си и се гръмна

81-годишният Кольо от село Милево уби съпругата си Добринка и направи опит за самоубийство. Минути преди 13 часа на 21 март е получен сигнал за трагедия в дома на семейството.

При пристигането си полицейският екип заварва трупа на 76-годишната жена, а съпругът <210> бил в критично състояние, но все още жив. Той е транспортиран в болница в Пловдив.

Часове след това издъхнал, без да дойде в съзнание. Възрастното семейство има син и дъщеря, които са на 60 и 53 години. Остават неясни причините за трагедията на Първа пролет.

Разгневен асеновградчанин затри 3-годишно дете

На 9 март болницата в Асеновград е обсадена. Причината – прието 3-годишно дете, което няма признаци на живот. То е откарано в Спешното отделение, след като било намерено паднало на улицата. Медиците са безсилни – само констатират смъртта му. При аутопсията са установени множество травматични увреждания, включително тежка гръдна и коремна травма, кръвонасядания на меките черепни покривки и по цялото тяло.

Започва разследване, което установява, че става въпрос за убийство. 25-годишният Митко Михайлов, които имал интимни отношения с майката, пребил малкото дете до смърт.

Той е задържан в ареста, като срещу него са повдигнати две обвинения – за убийството на момченцето, както и за закана за убийство на майката, за да не издаде стореното от него. Очакват го от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.