6 деца в Кардам се натровиха с наденица – едното почина, друго е с опасност за живота

6 деца в Кардам се натровиха с наденица – едното почина, друго е с опасност за живота

9-годишно момче от добричкото село Кардам почина у дома, а 11-годишната му сестра е в интензивното отделение на болницата в Добрич с опасност за живота. Трагедията се разиграла в неделния ден в семейство с шест деца. Всички са българчета, казаха местни от селото.

Според лекари, семейството обядвало купена наденица, а малчуганите пили газирана ябълкова напитка. След малко дядото на децата започнал да повръща. След него се натръшкали и малките. Бил извикан екип на ЦСМП – Генерал Тошево. Медиците дали лекарства против повръщане. Състоянието на 9-годишното момче се влошило и то починало у дома.

Наложило се да извикат отново Бърза помощ за 6-годишното сестриче и за 11-годишната му кака. По-голямото дете било откарано в болницата в Добрич. То било в увредено състояние, с ускорена сърдечна дейност и хипотомия. Консултирано е с националния консултант по кардиология за Североизточна България д-р Шивачев. Взети са проби и са изпратени в токсикологията във ВМА – Варна, но към момента няма резултати.

Медиците предполагат, че става въпрос за токсикация, но никой не може да каже причината за нея. Лекари споделиха, че също са изненадани от симптомите и според техни проучвания, открили два подобни случая в Индия на заразено месо със салмонела.

От извършената аутопсия на починалото момче не е установено нещо, което да показва причината за смъртта. 11-годишното момиче е настанено в реанимацията на болницата в Добрич и е с опасност за живота, съобщиха лекари.