68-годишна, убила съпруга си край Пловдив, застава пред съда

68-годишната Веска Хаджиева, която е обвинена в убийството на съпруга си – 73-годишният Костадин Хаджиев в село Труд, се изправя пред съда. Убийството бе извършено в дома им в пловдивското село на 13 януари.

Днес Хаджиева ще се изправи пред магистратите от Окръжен съд. По време на разпоредителното заседание ще стане ясно по какъв начин ще протече процесът. Ако 68-годишната жена признае фактите и обстоятелствата по случая, още днес може да получи присъда.

Ако обаче откаже делото да се гледа по съкратената процедура, процесът ще стартира по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица.

Как се стигна до убийството? Отношенията между Веска и Костадин били влошени от много години. Те живеели в една къща, но на различни етажи и с отделни домакинства. На 13 януари по обяд, Веска попитала на висок глас съпруга си дали знае къде се намират ключовете й, тъй като не можела да си ги намери. Той отговорил, че не ги е виждал и я посъветвал да си ги търси сама. По-късно в къщата пристигнали гости на Костадин, негови съседи и приятели.

На тях той им казал, че на другия ден щял да ходи в болница в Пловдив, за да си прави медицински изследвания. Няколко часа по-късно те си тръгнали. След това Костадин влязъл във външната баня, за да се изкъпе. Обвиняемата го последвала и попитала отново къде са й ключовете. Между двамата възникнал скандал, при който Костадин грабнал дървен налъм и посегнал да я удари. Жената вдигнала ръката си, за да се предпази.

В този момент Костадин изпуснал налъма, който счупил огледалото. Частите от него наранили краката му. Съпрузите били много ядосани. Словесният им спор прераснал в боричкане, при което двамата паднали на пода в банята. Веска успяла да хване съпруга си за врата с двете ръце, започнала да го стиска силно, докато в един момент той престанал да диша. С хавлиена кърпа жената забърсала банята, поставила я в найлонова торба и изхвърлила в контейнера за смет, заедно с налъмите. На 14 януари отишла на работа, като не споделила с никога за случилото се. Същия ден приятели на Костадин го потърсили в дома му и го открили мъртъв в банята. Те подали сигнал в полицията. По делото е изготвена съдебномедицинска експертиза, според която причината за смъртта на Костадин е механична асфиксия от притискане на шията. Спрямо Веска взета мярка за неотклонение „задържане под стажа“.

По информация на TrafficNews, дядото често си канел гостенки, които оставали да преспиват при него. Бабата била свикнала с похожденията му, но чашата преляла когато преди няколко дни разбрала, че той е приписал фамилната къща на дъщерята на една от приятелките си.