7 години затвор за шофьор, убил моторист и ранил двама пешеходци

7 години затвор за шофьор, убил моторист и ранил двама пешеходци

Окръжен съд – Стара Загора постанови присъда, с която наложи на 29-годишния Ахмед Ариф, поданик на Кралство Великобритания, пребиваващ в България като студент, наказание лишаване от свобода в размер на седем години, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим. Съдът го лиши и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от седем години, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдебният състав призна подсъдимия за виновен в това, че на 02.10.2021 г. в Стара Загора, на кръстовището на ул.“Генерал Столетов“ и ул.“Цар Иван Шишман“, при управляване на лек автомобил, е нарушил правилата за движение, като предприел забранена маневра „завой наляво“ и отнел предимството на насрещно движещ се мотоциклет, в резултат на което причинил по непредпазливост смъртта на 42-годишния мотоциклетист, както и средни телесни повреди на 16-годишно момиче и на 53-годишен мъж – пешеходци, намиращи се в този момент на тротоара, пометени от блъснатия мотоциклет. Деянието е извършено след употреба на наркотично вещество – метамфетамин, а деецът е избягал от местопроизшествието и по-късно е задържан от група ученици и предаден на полицията.

Съдът оправда А. А. по първоначално повдигнато обвинение, че престъплението е извършено след употреба и на амфетамин.

Окръжен съд – Стара Загора постанови при изпълнение на наказанието лишаване от свобода да бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.