74-годишна жертва от катастрофа поиска милост за шофьора, убил мъжа й

74-годишна жена предизвика слиса всички присъстващи в залата на Окръжния съд в Шумен като поиска минимална присъда за подсъдимия Костадин К., изправен на съд за причиняване на катастрофа с един убит. В автомобила, в който се блъснал Костадин пътувала и 74-годишната Пенка Г. Тя била ранена, а съпругът и Гиню загинал.

В хода на досъдебното производство Костадин, който в момента на катастрофата бил на 27 се възползвал от правото си делото да се гледа по съкратено съдебно следствие без разпит на свидетели. В сряда обаче неочаквано в съда, хода на делото следяла Пенка Г. като частен обвинител и двете й дъщери. Когато съдът дал думата на възрастната жена, неочаквано за всички тя поискала съдебният състав да наложи на Костадин минималното наказание.

Жената аргументирала искането си с това, че подсъдимият е млад и трябва да му се даде шанс в живота, независимо от преживяната загуба на съпруга й. Съдът се съобразил с човешкия жест и желанието на частната обвинителка и признал Костадин за виновен, че при движение с несъобразена скорост и несъответстваща дистанция е причинил смъртта на 74-годишния Гиню Г. и средна телесна повреда на 72-годишната тогава Пенка Г. Съдебният състав осъдил шофьора на 2 години и 4 месеца затвор с три години и половина изпитателен срок.

Катастрофата, която беше предмет на съдебното дело, станала на 27 септември 2018 година. Рано сутринта на автомагистрала „Хемус“ в посока Варна Костадин К. пътувал с „Дачия Докер“ със софийски номера, не успял да намали, дистанцията също била малка и се блъснал в шуменски „Форд Фиеста“, който пътувал пред него. От удара фордът се завъртял и се преобърнал в канавката, а 74-годишният Гиню загинал на място.