78-годишна софиянка даде 7 бона на фалшив лекар

78-годишната софиянка Иванка Тончева изгоря със 7 000 лева след като падна в капана на телефонни измамници. Възрастната жена се вързала на една от любимите схеми на ало мафията, научи TrafficNews. В сряда на телефона на баба Иванка се обадил мъжки глас и се представил за доктор от Окръжна болница.

Казал, че дъщеря й е със счупен крак и трябва спешво да й бъде направена тежка операция. „Трябва веднага да осигуриш пари за операцията, които после ще ти бъдат върнати от Здравната каса“, заявил мнимият лекар. После казал, че негов колега ще мине да вземе сумата от дома й.

Жената повярвала и събрала всички налични пари- 7000 лева. След това ги оставила пред вратата на къщата си. Разбрала, че е измамена, когато видяла , че жена на около 60-65 години дошла с такси и прибрала плика.

Телефонните измамници все по-често ползват за „мулета“ възрастни хора, най-често след заплахи. Наскоро при подобен случай изнудената да влезе в ролята на куриер помогна на полицията да залови измамниците.

По 70 хиляди на месец или по 5000 на ден обаждания към стационарни телефони правили ало измамниците съвсем до скоро, по данни на един от мобилните оператори, съобщи главен инспектор Златка Падинкова от Националната полиция по Нова тв.

По данни на същия оператор измамните позвънята вания вече спаднали до 200 на ден и около 4000 на месец. Само при последните три акции под ръководството на специализираната прокуратура са били задържани повече от 40 души, обвинени са 26 като от тях 20 са фактически извършители, каза Падинкова.

По данни на полицията през мината година са извършени 888 ало измами, като разкритите са 134. За първите девет месеца на тази година са станали 531 телефонни измами, а разкритите са 120.