8 години затвор за тираджията, прегазил трима души на заден

8 години затвор за тираджията, прегазил трима души на заден

Пловдивският окръжен съд каза тежката си дума по делото срещу тираджията Ваклин Хъмчев, причинил смъртта на трима младежи при катастрофа на пътя Пловдив-Пазарджик миналата година.

Магистратите определиха присъда в размер на 8 години лишаване от свобода, което намалиха с 1/3 и му наложиха наказание от 5 години и 4 месеца затвор при общ режим. Съдът налочи на Хъмчев и наказание, според което няма да може да шофира 5 години и 6 месеца.

Делото беше разгледано в рамките на едно заседание. Тираджията призна изцяло вината си, както и фактите и обстоятелствата, изложени в обвинението. По време на съдебното заседание Хъмчев изрази съжаление за инцидента, като заяви, че на никой не пожелава подобно нещо, и изказа съболезнования на близките на пострадалите.

На 13 май 2019 година Ваклин пътувал по работа до град Стамболийски с товарен автомобил „Скания“ и закачено ремарке „Шмитц“. Около о1,30 часа след полунощ излязъл от града, като целта му била да се прибере в Златоград. Тръгнал по първия изход на кръговото кръстовище, вместо по втория, за да се качи на автомагистрала „Тракия“. Разбрал, че е объркал пътя и на отбивката за село Цалапица на пътя Пловдив-Пазарджик дал на заден ход, без да има видимост по време на маневрата. По това време по същия път Пловдив – Пазарджик, в посока от изток на запад, се движел със скорост 89 км/ч лек автомобил БМВ, управляван отединия от загиналите младежи. Приближавайки кръстовището, шофьорът на БМВ-то видял навлизащия влекач с полуремарке, които се движели на заден ход с 10 км/ч. Екстремно задействал спирачната система на БМВ-то, но въпреки това предната част на лекия автомобил се ударила в дясната страна на полуремаркето и последвал фаталния удар с три жертви.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.