8 години строг затвор за бизнесмен, присвоил зърно за 2,4 млн. лева

8 години строг затвор за бизнесмен, присвоил зърно за 2,4 млн. лева

8 години затвор при строг режим получи 55-годишния варненски бизнесмен Тинко Д. Варненският окръжен съд е наложил присъдата по обвинение, че предприемачът е присвоил стока от различни зърнопроизводители от региона, съобщиха от местната апелативната прокуратура.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва. Според държавното обвинение той е присвоил над 5 милиона килограма пшеница, близо 1,5 милиона килограма слънчоглед и 32 400 килограма ечемик, като общата стойност на стоката е близо 2,4 милиона лева. Престъплението е извършено през 2014 година.

Осъденият е бил собственик на база за съхранение на зърно в Провадия. Продукцията му била поверена за съхранение от седем земеделски производители, кооперации и фирми. Бизнесменът обаче продал зърното от името на собствените си фирми, а с парите погасявал собствените си задължения към различни държавни и частни финансови институции.

Към момента на извършване на това престъпление бизнесменът е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен, припомня прокуратурата. Съдът е потвърдил мярката му за неотклонение – гаранция от 20 000 лева.

loading...