8 месеца по-късно: Откриха тялото на 2-годишния Емил от Франция

Разхождащ се човек откри тялото на 2-годишния Емил от Франция – 8 месеца по-късно и след мащабни издирвателни операции. Момчето изчезна, докато е на гости на баба си и дядо си в планинското село Льо Верне.

Само преди дни органите на реда изолираха всички жители на населеното място заради симулация, която да възпроизведе последните моменти, в които момчето е видяно.

През юли 2023 г. само за кратко бабата и дядото на Емил го губят от поглед. А когато поискали да го качат в колата си, него вече го нямало. Още в първите акции по издирването му повече от 800 служби за спешна помощ са мобилизирани в търсенето на детето.

Прокуратурата на Екс ан Прованс съобщава тъжната новина днес, предават френските медии. В събота жандармерията е била информирана, че край планинското село Ле Верне са открити кости. Според френски доклади, човек, който се е разхождал в региона, случайно е открил останките на детето. Причината за смъртта на Емил засега не е известна.

Според френския вестник Le Figaro костите са открити близо до селце на около километър по права линия от района, който е бил претърсван месеци по-рано. Генетичният анализ, изготвен от френски следователи, разкрива категорично, че намерените кости на Емил. Ще бъдат направени изледвания, както и нови претърсвания на мястото, пише бТВ.

Случаят с изчезналото 2-годишно дете получи отзвук и емоционални реакции в много европейски държави. В деня на изчезването му – на 8 юли 2023, двама свидетели го бяха видели да бяга по улица в Льо Верне. Тогава органите на реда предупредиха, че опасността за живота на Емил е голяма – предвид възрастта му и горещините от 35 градуса. Полицията многократно претърсваше района в продължение на месеци с голям контингент. Емил беше издирван с кучета, дронове и хеликоптери.

„Льо Верне е малко селце с около 20 къщи, всичко тук се вижда. Може детето да е изминало известно разстояние, да се е изгубило или скрило“, коментира кметът Франсоа Балик през юли 2023 г.

По време на симулацията селото остана напълно блокирано. Всеки, който искаше да пробие блокадата или да пусне дрон над района, рискуваше глоба. Само семейството и избрани жители можеха да участват във възстановяването на събитията и да пресъздадат деня хронологично.