COVID-19 остави на сухо крадците на юг, на север минаха на кемпери

Двоен спад на кражбите и обирите по морето отчита статистиката на МВР това лято заради коронакризата, която ограничи драстично броя на туристите. На юг от полицията твърдят, че не помнят да е имало толкова спокоен сезон, а сводките се изчерпват с някоя и друга дребна кражба. На север пък престъпният контингент мина на кражби на коли и кемпери на летовници.

В най-големия ни морски курорт Слънчев бряг, който години наред беше като Клондайк за всякакви престъпници, това лято обирите се изчерпват с отмъкната плажна чанта от пясъка или други вещи, оставени без надзор от разсеяния им собственик, а също и кражби от автомобили, паркирани близо до плажа. Последният подобен случай е отпреди два дни. Семейство летовници паркирали колата си близо до солниците в Бургас, а след като приключили с плажуването, установили, че от возилото са изчезнали личните им вещи заедно с плик със сумата от 950 лв.

След светкавична акция пишман-крадците са спипани

Извършителите – двама мъже от Варна, са закопчан, докато се опитвали да се измъкнат от Бургас в посока морската столица. Джебчиите, които в предишни сезони бяха най-големият бич за туристите, също са оредели драстично, защото кражбите от чанти почти липсват.

Един от най-интересните случаи това лято е с бургаски адрес. Полицията обяви за издирване тарикат, който е крал наред от хранителни магазини в Бургас. Хитрецът е заснет многократно от охранителните камери. От записите се вижда как млад здравеняк в стилни дрехи спокойно влиза в магазина, обикаля бавно между щандовете с продукти и пълни пазарската кошница, а после прехвърля стоката в чанта или сак. После най-спокойно излиза от магазина, пропускайки да заплати „покупките“ на касата.

Обиграният крадец е гологлав, движи се без маска и носи слънчеви очила, вдигнати високо над челото. Униформените започнали издирването, след като получили сигнал от един от най-големите хипермаркети в бургаския комплекс „Зорница“. Служителите първи усетили, че има доста липси и че някой си пазарува безплатно. Когато полицаите проверили записите от охранителните камери на магазина, установили че само за един ден – на 13 юни, неизвестният тарикат посетил магазина цели три пъти.

При всяко появяване той бил с различни дрехи

но никога не носел нито медицинска маска, нито очила, с които да се скрие. При трите пазарувания той напълнил в торбата си толкова продукти, колкото можел да носи, и най-спокойно си излизал, без да плаща. По данни на магазина към момента нанесените от кражбите щети възлизат на сумата от 300 лв.

Специално звено от цивилни полицаи под прикритие дебнат крадците във Варна през летния сезон. Около 30 са регистрираните джебчийства досега, но много от случаите остават извън статистиката, защото потърпевшите не подават сигнал в полицията. На плажа крадците са изключително изобретателни, мобилни са и бързо се ориентират кои са потенциалните им жертви. Крадат се портфейли с пари, фотоапарати, мобилни телефони, часовници и бижута – всичко, което за кратко остава без надзор.

Джебчиите са предимно жени, които използват тълпите, струпването на хора, невниманието на туристите, за да се възползват, да пребъркат и да си присвоят техните вещи. Плажните алеи също са места, които са в полезрението на полицейските служители. От полицията в морската ни столица отчитат двоен спад на кражбите след въвеждането на извънредното положение заради пандемията. Ако миналата година сме имали по близо 200 кражби средномесечно през лятото, то сега са наполовина, обясниха от Областната дирекция на МВР във Варна.

Това лято пък крадците по добруджанското Черноморие

са взели на прицел малките курортни села и къмпингите

като обират предимно автомобили и кемпери.

До момента най-много кражби на летовници са регистрирани в община Каварна. Румънец остана без всякакви финансови средства, след като крадец му задигна еврата и леите от хотелската му стая в района на каварненското село Топола. Крадецът е проникнал в стаята за времето от 10,30 до 12,00 часа, като е използвал техническо средство.

Друг турист от Румъния стана жертва на кражба в каварненското село Божурец. Потърпевшият подал жалба в полицейското управление в морския град. По негови данни за времето от 20,30 часа на 10 юли до 9 часа на 11-и са задигнати регистрационните румънски табели на фирмен автомобил „Мицубиши”. Колата била паркирана пред хотел в селото.

Крадци задигнаха кемпера на финландски турист

който почивал също в село Божурец. Превозното средство е обявено за издирване.

За обир на пари и дебитни карти, задигнати от лек автомобил “Мицубиши”, паркиран в село Кранево, е сигнализирал шуменец. Кражбата е станала, докато собственикът бил на плаж. Колата била паркирана в района на северния плаж в село Кранево. Установено е, че в нея е проникнато чрез взлом на ключалката на шофьорската врата. Според показанията на потърпевшия от автомобила липсват 340 лева и две дебитни карти. До момента няма разкрити автори на кражби от летовници по добруджанското море.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share