COVID-19 убива диабетиците два пъти по-често

COVID-19 убива диабетиците два пъти по-често

Наличието на диабет е свързано с удвоен риск от смърт вследствие на коронавирусна инфекция, предаде ДПА, позовавайки се на изследване, публикувано в сп. „Лансет“.

Според публикацията в списанието „уязвимостта на хората с диабет по време на извънредната ситуация в общественото здравеопазване стана очевидна, съдейки по двойно по-високия риск за тях от тежко заболяване или смърт“ след заразяване с коронавируса, предава БТА.

„Хората с лошо контролиран диабет, придружаващи заболявания или и двете“ са „особено“ уязвими за COVID-19, респираторното заболяване, причинено от вируса, установяват авторите на изследването – лекари и учени от няколко страни, включително Австралия, Китай, Южна Африка, САЩ, Великобритания.

Според официалните данни, предоставяни от университета „Джонс Хопкинс“, почти 1,3 милиона души са починали, след като са се заразили с коронавируса. Случаите на зараза по света надхвърлят 52 милиона, въпреки че Световната здравна организация (СЗО) заяви през октомври, че реалният брой може да е над 700 милиона.

Изследователите описват „глобалното бреме на диабета“ като „потресаващо“. През 2019 г. броят на засегнатите от заболяването е бил 463 милиона възрастни индивиди. Починалите миналата година в резултат на болестта или усложнения от нея са 4,2 милиона.