COVID-19 уби главния лекар на московската Семинария

COVID-19 уби главния лекар на московската Семинария

На 66 години от усложнения от коронавирус почина игумен Тихон, главен лекар на Троицко-Сергиевата лавра и на Московската духовна академия, се казва в информация, публикувана в сайта светата обител, както и на сайта на Московската патриаршия.

„Смъртоносният мор на 2020 г. не подмина отец Тихон. Той беше призован да даде отговор пред Господ в деня на великомъченик Георги Победоносец, 6 май“, се казва в съобщението на лаврата, цитирано от „Двери“.

При въвеждането на ограничителните здравни мерки от Московския патриарх Кирил братята на лаврата организираха общо събрание, на което решиха да не променят начина на живот и богослужение в манастира. Тогава главният лекар на лаврата игумен Тихон (Барсуков) е разяснил на монасите какво представлява заболяването, като според него то не е толкова опасно, че да се наложи въвеждането на ограничения във функционирането на лаврата.

От началото на пандемията до сега 37 от населниците на Троицко-Сергиевата лавра са диагностицирани с коронавирус, а в Московската духовна академия, която е на територията на манастира – 52.

За съжаление през последните дни беше съобщено за още московски клирици, които починаха от коронавирусна пневмония.

На 4 май в 50-а Московска болница почина митрополит Йона (Карпухин), бивш Астрахански митрополит (на 79 години). Това е вторият руски йерарх, станал жертва на болестта – в края на април почина Железногорският епископ Вениамин (на 54 години).

На 3 май почина дякон Андрей (Молчанов, на 54 години), също от Москва. Голяма скръб сред църквата в Москва предизвика смъртта на един от най-уважаваните местни клирици, изповедник на много от московските свещеници, протойерей Георги Бреев.