Eкстрадират ломчанин, издирван в Испания за трафик на наркотици за близо 1.5 млн. евро

Eкстрадират ломчанин, издирван в Испания за трафик на наркотици за близо 1.5 млн. евро

Окръжен съд – Монтана взе решение да предаде на властите в Кралство Испания 67-годишния български гражданин Б. И. П. от Лом, обявен за международно издирване с европейска заповед за арест.

Делото срещу Б. И. П. е образувано по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), след заповед издадена на 21.12.2020 г. от Наказателния отдел на Национален съд – Мадрид.

Според заповедта, в края на април 2011 г., Б. И. П. е бил заловен на Автомагистрала 7 /Аликанте – Барселона/, в автомобил с 876.6 кг хашиш на стойност 1 405 440 евро. След 45 дни арест и платена гаранция от 10 000 евро, Б. И. П. е бил освободен и останал в Испания до края на 2020 г., когато се прибрал в България.

На 30 декември 2020 г. Б. И. П. е задържан от служители на МВР в Лом, а ден по-късно Окръжен съд – Монтана му налага мярка за неотклонение „Домашен арест“, за обезпечаване на разглеждането на Европейската заповед за арест.

В съдебно заседание на 13.01.2021 г., Б. И. П. изяви пред Окръжен съд доброволно съгласие да бъде предаден на испанските власти за провеждане на наказателно преследване срещу него.

След като прецени събраните по делото доказателства, съдът обяви, че са налице всички изисквания на закона и Рамково споразумение на Съвета на Европа за предаването на исканото лице на Кралство Испания.

Деянието, за което Б. И. П. се издирва, се наказва в Испания с до 7 г. затвор и е престъпление и по българските закони. Затова Окръжен съд реши да предаде Б. И. П. на властите в Кралство Испания за провеждане на наказателно преследване срещу него за трафик на наркотици. Предаването ще се извърши при условие, че след изслушването му в Испания, Б. И. П. ще бъде върнат в България за изтърпяване на наложено му наказание „Лишаване от свобода“ или мярка, изискваща задържане.

Съдът взе на Б. И. П. мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до предаването му на Кралство Испания.

Решението на съда е окончателно.