€1000 глоба в италиански регион, ако не носиш маска

€1000 глоба в италиански регион, ако не носиш маска

Три фирми в южния италиански град Салерно са първите жертви на нови строги регулации в борбата с коронавируса, наложени в административния регион Кампания, съобщава местна медия, цитирана от АФП.

Сред санкционираните са бар и фризьорски салон. Властите наложиха 1000 евро глоба, след като установили, че не спазват наложените в петък ограничения, които задължават хората да носят маски в закрити пространства.

„Ако нашите съграждани мислят, че проблемът е разрешен, това означава, че до няколко седмици ще се върнем до критично положение“, предупреди управителят на Кампания Винченцо де Лука.

Ние знаехме, че ще има увеличение на заразата, очакваше се, написа той във „Фейсбук“ няколко часа преди да бъде публикувана нова заповед, която затяга правилата в борбата с коронавируса.

Ключовата част от заповедта е, че ще се налага глоба от 1000 евро за всеки, който не носи маска в закрити пространства, дали в публични сгради, хранителни магазини, барове, ресторанти или в обществения транспорт.

Според новите регулации превозвачите трябва да отказват достъп на пътници, които не носят маска. Ако се качат на автобуса без маска, трябва да бъдат санкционирани и да бъдат призовани да напуснат веднага. Ако откажат, автобусът или влакът ще бъде блокиран и полицията ще се намеси.

Фирмите също са отговорни да прилагат ограниченията.

Освен глоба от 1000 евро, фирмите могат да бъдат затваряни от 5 до 30 дни.

Италия е първата най-тежко засегната държава от коронавируса в Европа. Повече от 35 000 души са починали и над 242 000 случая са потвърдени. В събота са регистрирани 275 нови случая и петима починали.