GPS прати бандити да отвлекат грешен човек в Хърсово

Арестуваните маскирани похитители от Разградско отвлекли грешния човек заради лоша шега, която им изиграл техният GPS. Това съобщиха от Окръжната прокуратура.

„Такава грешка се случва много рядко в криминалистиката“, сподели окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров. Разследването на случая е започнало на 2 ноември след подаден късно вечерта сигнал от жителка на Хърсово. Тя обяснила, че маскирани непознати нахлули в дома ѝ, нападнали и били мъжа, с когото живее на семейни начала, после насила го качили в автомобил. Малко след това похитеният бил изхвърлен от колата, а похитителите му избягали.

„Оказало се, че мъжът е отвлечен и пребит по погрешка заради близо 3000 лв., които негов съселянин намерил“, обясни Тодоров. Най-абсурдното е, че парите дори били мухлясали, съответно и почти негодни за използване. В банка в Разград е направено заявление банкнотите да бъдат подменени. Похитителите успяват да се доберат до бордерото за подмяна на парите и решават да ги откраднат.

За да стигнат до притежателя на сумата, те задават на GPS-а на джипа БМВ Х 5, с който се придвижват от Острово до адреса му в Хърсово, но се оказва, че навигацията им изиграва лоша шега и ги закарва на друг адрес, разказаха още от прокуратурата.

Мъжете на възраст между 28 и 41 години, които са отвлекли и пребили 52-годишната жертва, са били с пистолети, пушка и маски. Насилието спрямо пострадалия е продължило повече от час. В тежко състояние със счупена челюст и натъртвания пострадалият е настанен в разградската болница. Похитителите са направили опит да отвлекат и доведената дъщеря на потърпевшия, но момичето се барикадирало в една от стаите, обясни окръжният прокурор.

Той добави, че в резултат на съвместните действия с Областната дирекция на МВР в Разград са установени всички, по думите му, петима „пишман извършители“ на деянието, предаде БТА. Задържани са четирима от тях, тъй като петият се присъединил към останалите по пътя по тяхна покана. За двама от тях, които са криминално проявени за различни престъпления, са внесени мерки за неотклонение „задържане под стража“, които ще се гледат утре от състав на Разградския окръжен съд.

Тодоров посочи, че обвиненията срещу тях са за грабеж и отвличане, като наказанието за първото деяние е лишаване от свобода от 5 до 15 години, а за отвличане – от 7 до 15 години. Той уточни, че петимата нямат официална месторабота, а се занимават с бодибилдинг.